Obiekt

Tytuł: Assessment of nutrition in female judokas during the precompetitive body mass reduction period

Liczba stron:

5

Abstrakt:

Introduction. Researchers have noticed that the pre-competition nutrition system used by judo contestants in 80% deviates from proper nutrition. The overriding goal, of reaching the so-called “enter weight”, combined with the lack of basic knowledge about proper nutrition, can lead to unintended negative results during competition and in the further perspective, when continuing a sports career. Aim of Study. The aim of the study was to assess the energy value and the intake of basic nutrients (carbohydrates, protein and fat) in the pre-competitive period. Material and Methods. The objectives were to examine the range of rapid weight loss (RWL) in the tested group of judokas and to specify the relationship between training experience and the RWL. A total of 15 female athletes training judo were assigned to this study. The criteria determining the inclusion in the study were both national judo team membership as well as belonging to one of the three weight categories. The tested athletes’ diets were assessed using the 7-day recall method. The female athletes were asked to report their daily food intake for 7 days before a competition. The diets were assessed using the software of Meal Diary MR BIG v 4.92. The results were compared with the standard of Benardot, 2012. Results. In the tested group of female judokas, the energy value and intakes of basic nutrients were significantly different from those specified in the mentioned standard. The problem of RWL in this study appeared common as it affected 93.33% of the participants. The study did not reveal any relationship between training experience and RWL. Conclusion. In order to prevent the occurrence of problems related to the low intake of energy and basic nutrients, athletes, coaches and parents ought to be educated in terms of rational nourishment and consequences of RWL.

Wydawca:

Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu

Miejsce wydania:

Poznań

ISBN/ISSN:

2299-9590

DOI:

10.23829/TSS.2017.24.4-6

Język:

eng

Tytuł poprzedni:

kliknij tutaj, żeby przejść ; Studies in Physical Culture and Tourism

Jest częścią:

Trends in Sport Sciences 2017 Vol.24 No.4

Udostępniane przez:

Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu ; Biblioteka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu

Format:

pp.183-187; 30cm

Prawa:

wszystkie prawa zastrzeżone

Prawa dostępu:

dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Licencja:

udostępnianie na podstawie umowy z właścicielem majątkowych praw autorskich

Właściciel praw:

Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu

Digitalizacja:

Biblioteka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu

Format obiektu cyfrowego:

application/pdf

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

4 mar 2021

Data dodania obiektu:

19 sty 2018

Liczba wyświetleń treści obiektu:

116

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

99

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://wbc.poznan.pl/publication/525614

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji